Als je intern bij een bedrijf vaak met gereedschap te maken hebt dat voor de veiligheid gekeurd moet worden, dan is het uiteraard efficiënt als je het keuren zelf kunt doen. Maar niet iedereen kan zomaar gereedschappen keuren. Het hangt er natuurlijk wel vanaf wat voor gereedschap er gekeurd moet worden en waar deze keuring plaatsvindt. Als jij in je eigen garage naar je hamers en zagen kijkt, dan is er geen wetgeving die zegt dat je voor de keuring een specifiek certificaat nodig hebt. Je kunt zulk gereedschap prima naar eigen inzicht keuren. Een zaag die niet meer al te scherp is, kun je afkeuren, maar je kunt ook gewoon doorzagen. Het kost wat meer moeite en het duurt langer, maar als het de klus klaart, dan is dat een prima optie. Maar het zijn uiteraard vrij eenvoudige gereedschappen. Er valt wat dat betreft weinig te keuren. Met elektrische gereedschappen is dat natuurlijk anders. Deze kunnen flink variëren in complexiteit en de risico’s bij defecte gereedschappen nemen dan ook toe. Daarom is het voor elektrische arbeidsmiddelen en handgereedschappen sinds 1998 verplicht dat er gekeurd wordt. Dit kan ook niet zomaar door iedereen worden gedaan, want er dient een NEN 3140 keuring te worden uitgevoerd. Degene die keurt, moet dus ook een NEN 3140 cursus hebben gevolgd en natuurlijk ook met goed gevolg hebben afgesloten. Als je dus binnen je bedrijf elektrische handgereedschappen en/of arbeidsmiddelen hebt, dan is het handig om zelf ook een NEN 3140 cursus te volgen of iemand binnen je bedrijf die cursus te laten volgen. Dan hoef je het keuren niet uit te besteden. Mocht je een NEN 3140 cursus willen volgen, dan kun je terecht bij Ingenium De Opleider. Als je deze NEN 3140 cursus hebt gevolgd, dan kun je daarna zelf de keuringen uitvoeren. Het idee is ook niet dat je dan alles makkelijk kan goedkeuren, want de keuring is uiteraard slechts een middel tot een doel. Het doel is dat je de veiligheid van jezelf en je werknemers wilt garanderen. Het is niet voor niets verplicht dat elektrische arbeidsmiddelen en gereedschappen gekeurd moeten worden. Als je de NEN 3140 cursus hebt gevolgd, dan kun je goed inschatten wanneer bepaalde gereedschappen afgekeurd moeten worden. Het afkeuren is een goede manier om de gereedschappen of arbeidsmiddelen te repareren of vervangen. Op deze manier waarborg je een veilige werkomgeving. Natuurlijk kun je dankzij de NEN 3140 cursus ook buiten je eigen bedrijf of werkplek keuringen uitvoeren.  

Ontdek de opties voor een NEN 3140 cursus via de-opleider.nl

Als je een NEN 3140 cursus wilt volgen, dan kun je dat doen bij Ingenium De Opleider. Via de site van de-opleider.nl kun je alvast zien wat je mogelijkheden zijn indien je deze NEN 3140 cursus wilt volgen. Vervolgens kun je je via de site ook meteen aanmelden voor de cursus. Je hebt in ieder de keuze om de cursus op verschillende locaties te volgen zoals: 

  • Zwolle 
  • Lelystad
  • Assen 
  • Den Haag

Op de site zie je meteen welke tijden en locaties nog vrij zijn. 

Kijk voor meer informatie op de site

Indien je nog meer wilt weten, dan kun je terecht op de website van de-opleider.nl. Tevens kun je ook altijd even contact opnemen met Ingenium De Opleider.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.