Wil je sneller klaar zijn met je hbo opleiding? Heb je geen zin meer om te studeren en wil je gewoon zo snel mogelijk gaan werken? Dan is een verkorte hbo-opleiding misschien wel wat voor jou. Bij verkorte hbo opleidingen haal je in een kortere periode precies hetzelfde diploma als dat je normaal in vier jaar zou halen. Je bachelor maar dan in drie of drieënhalf jaar. Klinkt ideaal toch? In dit artikel leggen we uit wanneer je in aanmerking komt om een verkorte hbo-opleiding te volgen en hoe je dit precies regelt. 

De toegangseisen voor een verkorte hbo-studie

De toegangseisen voor een verkorte hbo-studie verschillen per opleiding. Bij sommige hogescholen moet je een vwo-diploma hebben gehaald om de verkorte studie te mogen volgen. Bij andere scholen is dit helemaal niet nodig en kan je zo beginnen met een verkorte hbo-opleiding. De toegangseisen verschillen dus echt per hogeschool. Je kan het beste even kijken op de website van de hogeschool om zeker te weten of jij in aanmerking komt. Er zijn ook particuliere onderwijsinstellingen die een verkorte hbo-studie aanbieden. Let dan wel op dat het collegegeld anders geregeld is dan bij een normale hogeschool. 

Kijk goed naar de mogelijkheden

Het is in sommige gevallen ook mogelijk om vrijstelling te krijgen voor bepaalde vakken. Dit kan bijvoorbeeld als je veel werkervaring of kennis hebt op een bepaald gebied. Heb je bijvoorbeeld eerst een mbo-opleiding gedaan en overlappen sommige vakken elkaar? Ga dan even langs de decaan om te kijken of je in aanmerking komt voor vrijstelling voor deze vakken. Met een versnelde hbo-opleiding ben je eerder klaar, maar hebben veel studenten ook het gevoel dat ze meer uitgedaagd worden in de stof. Als je dus sneller klaar wil zijn met je hbo-studie is een verkorte opleiding dus zeker een goede mogelijkheid. Je kan ook op bijvoorbeeld HBO start kijken voor meer informatie. Het is namelijk heel belangrijk om je vooraf goed te informeren zodat je niet te laat bent met beslissingen maken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.