Op het MBO kan je veel verschillende kanten op. Maar voordat je een kant kiest moet je eerst kijken welk niveau het beste bij jou aansluit en wel niveau mogelijk voor je is. MBO is opgedeeld in 4 niveaus. Het eerste niveau is MBO niveau 1. Hier kan bijna iedereen instromen. Het enige waar je aan moet voldoen is dat je moet zijn begonnen aan de middelbare school en je moet minimaal 16 jaar zijn. Hierna duurt de opleiding meestal 1 jaar. Je wordt opgeleid om onder begeleiding eenvoudige taken uit te voeren.

Veel mensen vragen zich af wat je kan doen met een MBO niveau 1 diploma. Je kan hierna gaan werken of doorleren op MBO niveau 2. Hieronder worden ze beiden toegelicht.

Banen met MBO niveau 1

Na het behalen van je MBO opleiding niveau 1, ook wel entreeopleiding genoemd, ben je klaargestoomd om als assistent te werk te gaan. Je voert hier onder toezicht uitvoerende werkzaamheden verrichten. Dit kan in veel verschillende sectoren. Om deze sector te bepalen kies je een richting waarin je je opleiding wilt volgen, dit is bijvoorbeeld zorg of techniek.

Je kan gaan werken in een winkel. Hier help je dan met het netjes houden van de winkel, of als je in een kledingwinkel geeft kan je mensen helpen met het maken van juiste mode keuzes.

Als je kiest voor de richting techniek kan je aan de slag als assistent bij bijvoorbeeld installatiebedrijven. Hier help je de monteur met zijn klussen.

Het is ook mogelijk om bijvoorbeeld op Schiphol te gaan werken als assistent facilitair medewerker.

Je kan ook kiezen om de entreeopleiding als kapper assistent te doen, hierbij help je de kapper bij zijn werkzaamheden.

Er zijn nog veel meer mogelijkheden om te doen. Je kan kijken om Mbostart.nl voor de sectoren en verdere informatie over je niveau-1 opleiding.

Doorleren na MBO niveau 1

Na het afronden van je MBO niveau 1 kan je er ook voor kiezen om verder te leren. Dan volg je een MBO niveau 2 opleiding. Dit is wel een opleiding in dezelfde sector als dat je je MBO 1 hebt gevolgd. Je mag hierna dan lastigere taken uitvoeren binnen bedrijven dan na het afronden van je niveau 1. Je werkt wel nog steeds onder begeleiding van iemand anders. Voor alle MBO 2 opleidingen en opleidingsplaatsen kan je kijken op mbostart.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *